2011-04-28 11:01:58• hírek • MTI

Előrehozott döntő az EL-ben?

Nyolc év szünet után szeretne újra a második számú európai kupasorozat döntőjében szerepelni az FC Porto labdarúgócsapata, amely csütörtökön a spanyol Villarrealt fogadja az Európa Liga elődöntőjének első összecsapásán.

A portugál gárda impozáns teljesítményt nyújtott ebben a szezonban, a korábban a Portónál, a Chelsea-nél és az FC Internazionalénál is José Mourinho asszisztenseként dolgozott André Villas Boas irányításával 50 tétmérkőzésből 43-at megnyert, a bajnoki címet már április elején, öt fordulóval a zárás előtt megszerezte, a hazai kupában pedig döntőbe jutott, épp a nagy rivális, Benfica legyőzésével.

Az európai szövetség (UEFA) honlapján olvasható összeállítás szerint az EL jogelődjét, az UEFA Kupát 2003-ban megnyert együttes elképesztő mérleggel rendelkezik az idei EL-kiírásban: eddigi hét idegenben megvívott összecsapását megnyerte, ez pedig rekordnak számít az UEFA Kupa/EL 1971 óta íródó történetében. Hazai pályán ugyancsak remekül teljesített a 32 éves Villas Boas irányította alakulat, hét találkozójából ötöt megnyert, egyet döntetlennel zárt, s csak egyszer kapott ki - akkor épp egy spanyol csapattól, a Sevillától.

A Porto sikerének egyik kulcsa a szakértők szerint az európai topklubok figyelmét is felkeltett Hulk, Falcao brazil-kolumbiai támadókettős, amely a gárdának ebben a szezonban termelt 119 góljából 57-et jegyez, a bajnokságban Hulk az együttes legeredményesebbje 22 találattal, míg az EL-ben egyelőre a 11-nél járó Falcao a házi gólkirály.


Gyakori jelenség Porto a meccsén: Hulk és Falcao ünnepel
Gyakori jelenség Porto a meccsén: Hulk és Falcao ünnepel


 

A spanyol bajnokságban jelenleg negyedik Villarrealnak tehát meglehetősen nehéz dolga lesz az első mérkőzésen, amely csütörtökön 22:05 órakor kezdődik a portói Sárkány Stadionban. Az ibériai együttes vezetőedzője, Juan Carlos Garrido ugyanakkor amondó, ezeken a találkozókon apró részletek befolyásolják a végeredményt.

"Az ilyen párharcok mindig kétesélyesek, apróságokon múlik a győzelem, vagy a vereség - mondta a tréner. - Az első összecsapás nagyon kemény lesz a számunkra, de a csapatunk jó ütemben fejlődik, harcolni fogunk a döntőbe jutásért."

A másik elődöntőben az előző körben a magyar válogatott Dzsudzsák Balázzsal felálló PSV Eindhovent búcsúztató Benfica találkozik a Bragával, s a portugál házi párharc végkimenetele teljességgel megjósolhatatlan, bár az elmúlt hetek formáját alapul véve a bajnokságban második Benfica hajszálnyival esélyesebbnek tűnik a liga bronzérmes pozícióját elfoglaló riválisával szemben.

A lisszaboni találkozó szintén 22:05 órakor kezdődik, a visszavágókra pedig jövő csütörtökön kerül sor Bragában és Villarrealban. A finálét május 18-án, Dublinban rendezik.

Európa-liga, elődöntő:
Porto - Villarreal 22.05 Sport.ro
Benfica - Braga 22.05 DigiSport.hu

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: